Chutné krokety v troubě: Skvělý recept na křupavou pochoutku!

Krokety V Troubě

Krokety jsou tradiční jídlo, které si získalo oblibu mnoha lidí na celém světě. Tyto kuličky plné chutných ingrediencí a koření bývají obvykle smažené, což však nemusí být pro každého to pravé. Řešením je připravit je v troubě, čímž navíc snížíme kalorickou hodnotu a zdravotní rizika spojená s fritováním. V tomto článku se budeme zabývat právě touto alternativní variantou přípravy kroket. Zjistíme, jak na to a přineseme konkrétní recepty, které vám určitě zachutnají!

Co jsou krokety a jak se liší od klasických smažených kroků?

Krokety jsou oblíbeným pokrmem ve středoevropské kuchyni. Klasické kroketty jsou smažené a mají plnění obvykle z brambor, masa nebo sýra. Oproti tomu, krokety v troubě se připravují pečením a jsou často zdravější alternativou pro ty, kteří se snaží omezit přísun tuku do své stravy. K dokonalosti chuti se používají různé ingredience jako luštěniny, zelenina nebo tvrdší druhy sýra jako parmezán. Krokety v troubě mohou být servírovány jako samostatné jídlo nebo jako příloha ke masu nebo salátům. Pokud hledáte jednoduchý a zdravý recept na chuťově bohaté kroketty, krokety v troubě jsou tou správnou volbou!

Jaké suroviny budeme potřebovat pro přípravu krokety v troubě?

Abychom mohli připravit lahodné krokety v troubě, budeme potřebovat několik důležitých surovin. Tou nejdůležitější je určitě bramborové pyré, které bude sloužit jako základ našich kroket. Dále budeme potřebovat strouhanku, kterou smícháme s masem (nebo jinou náplní) a následně obalíme v tvaru krokety. Kromě toho budeme potřebovat vejce, kterým smícháme bramborové pyré s ostatními surovinami a poslouží tak jako pojivo pro celý recept. A konečně, nezapomeňte na koření - můžete použít česnek, petržel nebo cibuli podle vaší chuti a preference. S tímto seznamem surovin už se můžeme pustit do přípravy vynikajících kroket v troubě!

Postup přípravy kroket v troubě

Postup přípravy kroket v troubě je velmi jednoduchý a zvládne ho každý. V první řadě si připravíme ingredience, které budeme potřebovat. Potřebujeme brambory, máslo, mléko nebo smetanu, vejce, sůl a pepř, strouhanku a olej na pečení. Nejdříve oloupeme brambory a uvaříme je ve slané vodě do měkka. Potom je rozmáčkáme vidličkou nebo protrhneme přes síto a smícháme s máslem, mlékem nebo smetanou a kořením podle chuti. Směs by měla být hustá a dostačující na tvarování do kroket.

Nyní si připravíme plech na pečení a lehce ho potřeme olejem. Potom si vezmeme lžičku od stolu a pomocí ní formujeme krokety ze směsi bramborové hmoty. Tyto formované kroketky položíme na plech a posypeme je strouhankou z obou stran tak, aby byly dobře obalené.

Nyní zapneme troubu na 200 stupňů Celsia a vložíme plech s krokety do trouby. Pečeme asi 20 minut dozlatova, opatrně obracejíc krokety po půlce pečení. Hotované kroketky můžeme podávat ihned jako přídavek k hlavnímu jídlu nebo si je uložit do lednice a načasovat ohřev v mikrovlnné troubě později.

Tento postup přípravy kroket v troubě je velmi praktický a zdravější varianta, nežli smažené krokety. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že budete spokojeni s výsledkem!

1 Příprava bramborové hmoty

Příprava bramborové hmoty je klíčovým krokem při vytváření dokonalých kroketa v troubě. Nejprve je třeba oloupat a nakrájet brambory na menší kousky, které se následně vaří v osolené vodě, dokud nezměknou. Poté se brambory sceďte a rozmačkejte dohladka. Do této hmoty přidejte máslo a mléko a míchejte, dokud nedosáhnete konzistence hustší než kaše. Nakonec ochutnejte solí a pepřem podle chuti. Nyní máte hotovou základní bramborovou hmotu pro vaše ovoc-baked croquette!

2 Příprava náplně

Příprava náplně pro krokety je klíčovým krokem při přípravě tohoto oblíbeného jídla. Pokud máte správnou náplň, budou vaše krokety mít dokonalou chuť a konzistenci. Základem náplně jsou vařené brambory, které se rozmixují spolu s máslem a mlékem. Do této směsi se pak přidají další ingredience podle konkrétního receptu, jako jsou nakrájené zeleniny, uzené maso nebo sýr. Důležité je dbát na to, aby byla směs dobře promíchaná a aby byla dostatečně hutná - jinak by se mohly vaše krokety během pečení rozpadnout. Když máte hotovou náplň, stačí ji tvarovat do kulatých kuliček a potom pokračovat v dalších krocích při přípravě kroket v troubě.

3 Tvarování a obalování kroket

Existuje několik způsobů, jak tvarování a obalování kroket dokonale přizpůsobit jejich pečení v troubě:

1. Klasické obalování ve strouhankách: Tento tradiční způsob obalování kroket umožní vytvořit krásnou zlatavou kůrku. Kroketu nejdříve ponorně namáčíme do rozšlehaného vejce a poté ho celý obalíme ve strouhankách.

2. Obalování v panko strouhance: Panko strouhanka je japonský druh chlebové strouhanky, která je velmi lehká a křupavá. Výborně se hodí pro obalování krokety, protože zaručuje krásnou křupavost i po pečení v troubě.

3. Bezobalovací varianta: Pokud preferujete méně tučné jídlo, můžete se rozhodnout pro bezobalovací variantu, při které krokety pouze posypeme trochou soli a pepře a necháme péct v troubě na pečícím papíru. Tuto verzi lze doplnit například o bylinky nebo drobné kostky sýra na chuť a aroma.

Každý z těchto tvarovacích a obalovacích technik má své klady a zápory. Vyzkoušejte proto různé možnosti a najděte tu svou oblíbenou!

4 Pečení kroket v troubě

Oven-baked croquettes are a delicious and easy-to-make snack or side dish. There are many different types of croquettes, but this recipe will focus on four popular variations: potato, cheese, ham, and chicken.

To begin, preheat your oven to 400°F (200°C) and line a baking sheet with parchment paper. Next, prepare the croquette mixture according to your chosen recipe - mashed potatoes for potato croquettes, grated cheese for cheese croquettes, diced ham for ham croquettes, and shredded chicken for chicken croquettes.

Once the mixture is prepared, shape it into small cylinders or balls and place them onto the baking sheet. Brush each croquette lightly with vegetable oil or melted butter to help them brown evenly in the oven.

Bake the croquettes for approximately 20-25 minutes or until they are golden brown on all sides. Carefully remove them from the oven and allow them to cool slightly before serving.

These baked croquettes can be served as an appetizer at parties or as a side dish for dinner. They're crispy on the outside and creamy on the inside - a perfect comfort food that's sure to please any palate!

Jaké přílohy se hodí k podávání krokety v troubě?

Krokety v troubě jsou oblíbeným pokrmem, který se hodí jako příloha k mnoha jídlům. Ideální přílohou k podávání krokety v troubě jsou šťavnaté zeleninové saláty, ale také se skvěle hodí bramborová kaše nebo různé druhy zeleniny, jako například dušená růžičková kapusta či květák. Kromě toho mohou být krokety podávané s omáčkami - například s kečupem, hořčicí nebo pikantní omáčkou majonézového typu - skvělou volbou. Rozhodně není problém si při servírování krotekty v troubě pohrát s různými chutěmi a podle svých preferencí je doplnit o další ingredience.

Tipy a triky pro dokonalé krokety v troubě

Pokud se chcete naučit, jak připravit dokonalé krokety v troubě, máme pro vás několik užitečných tipů. Za prvé je důležité mít správnou konzistenci těsta. Pokud je příliš husté, krokety budou suché a tvrdé. V opačném případě se těsto nebude držet pohromadě. Proto je potřeba dodržovat poměry ingrediencí.

Dalším důležitým faktorem je teplota trouby. Nechte ji předehřát na 200 °C a neotvírejte ji během pečení, aby se tvořila krásná kůrka.

Při formování kroket dejte pozor na velikost a tloušťku. Větší kousky mohou ztratit svůj tvar a rozpadnout se během pečení. Na druhou stranu příliš tenké kousky mohou snadno spálit.

Pokud chcete svoje krokety obohatit o další chuťové nuance, zkuste přidat syr nebo bylinky do tvarohového těsta.

A nakonec, pokud vám zbydou napečené kroketky, nemusíte si s nimi lámat hlavu. Stačí je dát do lednice a pak nahřát v mikrovlnné troubě nebo rychlovarné konvici.

Závěrem lze konstatovat, že krokety v troubě jsou skvělou alternativou klasických smažených kroketa. Trouba umožňuje snadný a rychlý způsob přípravy, který ušetří spoustu času i námahy. Krokety v troubě jsou navíc méně tučné a zdravější volbou, aniž by to ovlivnilo jejich chutnou chuť a krémovost uvnitř. Pokud tedy hledáte nové zajímavé recepty na obvyklá jídla, určitě byste měli vyzkoušet krokety v troubě - vaše chuťové buňky vám za to určitě poděkují.

Recept na krokety v troubě

Recept na krokety v troubě je velice jednoduchý a chutný. Potřebujeme k tomu vařené brambory, vejce, strouhanku, sýr, máslo a koření dle chuti. Brambory rozmačkáme vidličkou nebo je rozmixujeme dohladka. V míse je smícháme s vejcem, strouhankou a nastrouhaným sýrem. Přidáme lžíci másla a dochutíme solí, pepřem či bylinkami podle preference. Vzniklou hmotu tvarujeme do oválných kroketek a dáváme péct na plech vyložený pečícím papírem při 180°C cca 20-25 minut, dokud nejsou hezky zlatavé a křupavé zvenku. Krokety v troubě jsou skvělou alternativou ke klasické smažené variantě a mohou být podávány jako příloha nebo samostatné jídlo s omáčkou či salátem.

Publikováno: 09. 08. 2023

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Pavla Dvořáková

Tagy: krokety v troubě | oven-baked croquettes