Osvežující a rychlý: Salát s tuňákem pro horké letní dny

Salát S Tuňákem

Klasický tuňákový salát

Tuňákový salát, to je klasika, která nikdy neomrzí. Hodí se na svačinu, večeři nebo jen tak na chuť. Jeho příprava je navíc rychlá a jednoduchá. Stačí smíchat tuňáka z konzervy s majonézou, hořčicí a cibulkou. Pro osvěžení chuti se přidává i nakládaná okurka a vařené vejce. Můžete ho dochutit solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti.

Ingredience pro lahodný salát

Základem každého dobrého salátu je čerstvá zelenina. Sáhněte po křupavém ledovém salátu, šťavnatých rajčatech, okurkách a paprikách. Pro zpestření chuti přidejte na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli nebo jarní cibulku. Nebojte se experimentovat s různými druhy salátů, jako je rukola, polníček nebo baby špenát. Pro zvýraznění chuti a vůně přidejte čerstvé bylinky, například bazalku, petrželku nebo pažitku.

Postup přípravy krok za krokem

Nejdříve si připravte všechny ingredience a pomůcky. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse prošlehejte vejce s mlékem a olejem. Tekuté ingredience pomalu přilévejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Do těsta můžete dle chuti přidat ovoce, čokoládu nebo ořechy. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech a pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud povrch nezezlátne. Po upečení nechte koláč vychladnout a poté ho můžete ozdobit dle libosti.

Tipy pro vylepšení chuti

Experimentujte s bylinkami a kořením. Čerstvé bylinky dodají pokrmu svěžest, sušené zase intenzivnější aroma. Nebojte se experimentovat s různými druhy pepře, chilli, římským kmínem nebo koriandrem.

Důležitou roli hraje i kyselost. Ocet, citronová šťáva nebo víno dokáží vyvážit chutě a dodat jídlu svěží nádech.

Nepodceňujte ani sílu soli. Správné množství soli zvýrazní chuť všech ingrediencí.

Dejte pokrmu čas. Nechte maso marinovat, omáčku probublávat a polévku táhnout. Čas dodá pokrmu hloubku a bohatší chuť.

Nebojte se experimentovat a ochutnávat během vaření.

Servírování a skladování salátu

Čerstvě připravený salát chutná nejlépe, proto ho servírujte ihned po smíchání všech ingrediencí. Pokud ho připravujete dopředu, uchovejte ho v chladničce v uzavřené nádobě maximálně do druhého dne. Nezapomeňte, že některé druhy zeleniny, jako například rajčata, okurky nebo paprika, mohou pustit vodu a salát by tak mohl ztratit na chuti i vzhledu. Zálivku proto přidávejte až těsně před podáváním.

Publikováno: 02. 07. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Pavla Dvořáková

Tagy: salát s tuňákem | recept na salát s tuňákem