Osvežující a rychlý: Salát s tuňákem pro horké letní dny
Klasický tuňákový salát
Tuňákový salát, to je klasika, která nikdy neomrzí. Hodí se na svačinu, večeři nebo jen tak na chuť. Jeho příprava je navíc rychlá a jednoduchá. Stačí smíchat tuňáka z konzervy s majonézou, hořčicí a cibulkou. Pro osvěžení chuti se přidává i nakládaná okurka a vařené vejce. Můžete ho dochutit solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti.
Ingredience pro lahodný salát
Základem každého dobrého salátu je čerstvá zelenina. Sáhněte po křupavém ledovém salátu, šťavnatých rajčatech, okurkách a paprikách. Pro zpestření chuti přidejte na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli nebo jarní cibulku. Nebojte se experimentovat s různými druhy salátů, jako je rukola, polníček nebo baby špenát. Pro zvýraznění chuti a vůně přidejte čerstvé bylinky, například bazalku, petrželku nebo pažitku.
Postup přípravy krok za krokem
Nejdříve si připravte všechny ingredience a pomůcky. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse prošlehejte vejce s mlékem a olejem. Tekuté ingredience pomalu přilévejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Do těsta můžete dle chuti přidat ovoce, čokoládu nebo ořechy. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech a pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud povrch nezezlátne. Po upečení nechte koláč vychladnout a poté ho můžete ozdobit dle libosti.
Tipy pro vylepšení chuti
Experimentujte s bylinkami a kořením. Čerstvé bylinky dodají pokrmu svěžest, sušené zase intenzivnější aroma. Nebojte se experimentovat s různými druhy pepře, chilli, římským kmínem nebo koriandrem.
Důležitou roli hraje i kyselost. Ocet, citronová šťáva nebo víno dokáží vyvážit chutě a dodat jídlu svěží nádech.
Nepodceňujte ani sílu soli. Správné množství soli zvýrazní chuť všech ingrediencí.
Dejte pokrmu čas. Nechte maso marinovat, omáčku probublávat a polévku táhnout. Čas dodá pokrmu hloubku a bohatší chuť.
Nebojte se experimentovat a ochutnávat během vaření.
Servírování a skladování salátu
Čerstvě připravený salát chutná nejlépe, proto ho servírujte ihned po smíchání všech ingrediencí. Pokud ho připravujete dopředu, uchovejte ho v chladničce v uzavřené nádobě maximálně do druhého dne. Nezapomeňte, že některé druhy zeleniny, jako například rajčata, okurky nebo paprika, mohou pustit vodu a salát by tak mohl ztratit na chuti i vzhledu. Zálivku proto přidávejte až těsně před podáváním.
Publikováno: 02. 07. 2024
Kategorie: jídlo a pití