Baklava – sladká pochoutka z Turecka, která vám rozproudí chuťové buňky

Baklava

Co je baklava?

Baklava je tradiční turecký dezert, který se skládá z tenkých plátů filo těsta, ořechové náplně a medového sirupu. Tento sladký pokrm se vyznačuje křehkostí, chuťovou bohatostí a vůní koření. Baklava má své kořeny v Osmanské říši a dodnes je oblíbenou pochoutkou nejen v Turecku, ale i ve středovýchodních zemích a Balkánském regionu. Pokud máte rádi sladké dezerty s pikantním aroma, pak byste rozhodně neměli vynechat baklavu!

Historie baklavy

Historie baklavy sahá více než 700 let zpět a má kořeny v Turecku. Tento lahodný dezert se skládá z několika vrstev tenkého těsta, plněné oříšky a sladkou sirupovou polevou. Baklava se stala oblíbenou pochoutkou v celém orientálním světě a rozšířila se do mnoha zemí, jako je Řecko, Arménie, Bulharsko a další. Dnes je baklava ceněna pro svůj vynikající chuťový profil a je často podávána při slavnostních příležitostech jako například svatbách a oslavách.

Ingredience potřebné k přípravě baklavy

Ingredience potřebné k přípravě baklavy:

- Filo těsto

- Mandle nebo vlašské ořechy (nasekané)

- Cukr

- Skořice

- Máslo (rozpuštěné)

- Voda

- Med

Baklava je turecký dezert skládající se z několika vrstev tenkého filo těsta, které jsou střídány s nasekanými mandlemi nebo vlašskými ořechy, cukrem a skořicí. Mezi každou vrstvou se nalije rozpuštěné máslo. Poté se celé pečení a nakonec polité medem.

Postup přípravy baklavy

Postup přípravy baklavy

Baklava je křehký a sladký turecký dezert, který se skládá z tenkých vrstev listového těsta, medu, ořechů a koření. Pokud chcete vyzkoušet připravit si baklavu doma, následujte tyto kroky:

1. Nejprve si připravte sirup - smíchejte cukr, med, vodu a citronovou šťávu ve vhodném hrnci. Zahřejte na středním ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí.

2. Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si plech na pečení.

3. V dalším hrnci nechte rozpustit máslo.

4. Nyní můžete začít s vrstvením těsta - položte jeden list filového těsta na plech a potřete ho máslem. Opakujte tento postup s dalšími 5 vrstvami těsta.

5. Na vrchní vrstvu posypte jemně mleté mandle nebo vlašské ořechy.

6. Potom opět položte jednu vrstvu těsta a pokračujte s postupem dalších 5 vrstev filového těsta s máslou a ořechy či mandlemi.

7. Pokračujte takto, dokud nebudete mít alespoň 6 vrstev těsta.

8. Nakrájejte baklavu na malé čtverce a pečte v troubě asi 30-35 minut, dokud není zlatavá a křehká.

9. Poté vyjměte baklavu z trouby a zalijte ji sirupem. Nechejte stát asi hodinu nebo dvě, aby se sirup vsál do každé vrstvy těsta.

10. Nakonec oslňující baklavu posypte trochou skořice a podávejte s kávou nebo čajem.

Tento postup připravy baklavy vám zaručeně pomůže upečt fantasticky chutný turecký dezert jako profesionál!

Různé druhy baklavy

Různé druhy baklavy

Baklava je sladký turecký dezert, který se vyrábí ze střídavých vrstev listového těsta a náplně z ořechů nebo semínek. Existuje více než 40 druhů baklavy, a každý region má svou vlastní variaci. Některé druhy baklavy jsou například sypané ořechy, sypané různými druhy koření nebo zalité medem. Každá verze baklavy je jiná, ale všechny mají společné to, že jsou sladké a velice lahodné. Pokud milujete sladkosti, rozhodně musíte ochutnat nějakou z mnoha variant baklavy!

Jak se podává baklava?

Jak se podává baklava?

Baklava je tradiční turecký dezert, který se vyrábí z tenkých vrstev křehkého těsta, ořechů a medu. Pokud se chystáte podat baklavu na své hosty, měli byste vzít v úvahu několik tipů, aby vaše prezentace byla co nejlepší.

Nejprve je důležité vybrat si správné podnosy nebo talíře, na kterých budete baklavu servírovat. Doporučuje se použít tmavé podnosy, které vyniknou barvu a lesk samotné baklavy. Pokud si přejete stlačit baklavu do malých kousků, můžete použít speciální zdobené talíře pro individuální porce.

Dalším tipem je použití ozdobného papíru nebo ubrusu. Dokonce i jednoduchý bílý papír s motivem jako jsou stromy nebo květiny dodají vášni a barevnost celkovém vzhledu podnosu.

Pokud jste připravili velkou množství baklavy, doporučujeme ji rozdělit do menších části s různými druhy náplňových ořechů - např. mandlovou nebo pistáciovou - aby hosté mohli ochutnat více variant baklavy.

Pamatujte, že prezentace je klíčová pro vytvoření nezapomenutelného zážitku. Použijte svou kreativitu a snažte se podat baklavu tak, aby hosté měli pocit, že přichází do Orientu.

Baklava v turecké kuchyni

Baklava je sladký dezert, který má kořeněné kořeny v turecké kuchyni. Tento tradiční dezert se skládá z vrstev tenkého těsta a oriešků, zalitých medem nebo sirupem. Baklava pochází z Anatolského poloostrova a stala se oblíbenou pochoutkou v celém Turecku. Tento chutný dezert se podává během oslav nebo jako sladká lahůdka pro hosty. Pokud chcete ochutnat autentickou tureckou baklavu, nezapomeňte navštívit turecké restaurace nebo cukrárny!

Baklava po celém světě

Baklava pochází z Turecka a je oblíbeným dezertem nejen v této zemi, ale po celém světě. Jedná se o sladkou pochoutku, která se skládá z vrstev tenkého těsta plněného nasekanými ořechy a napuštěné medovým sirupem. Baklava má mnoho regionálních variant, které se liší jak přísadami, tak i samotným zpracováním těsta. V každé zemi má baklava svou vlastní tradici a chuťové preference. Nicméně jeden fakt je jistý - baklava si získala srdce sladkožroutů po celém světě.

Zajímavosti o baklavě

Zajímavosti o baklavě:

1. Baklava pochází ze středovýchodního a jihovýchodního Turecka, ale dnes je oblíbená po celém světě.

2. Existuje více než 40 způsobů přípravy baklavy, avšak nejpopulárnější jsou ty, které obsahují ořechy a med.

3. V tradiční turecké kuchyni se baklava podává během slavnostních příležitostí jako svatební hostina nebo při oslavách narozenin.

4. Baklava má vysoký obsah cukru a kalorií, takže by měla být konzumována s mírou.

5. Podle legendy byla baklava vytvořena na objednávku sultánem Selimem II pro svého syna a následníka Murada III.

6. V roce 2008 byla baklava oficiálně zařazena do seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO.

Zdroje a recepty na baklavu

Zde najdete mnoho zdrojů a receptů na božskou tureckou sladkost - baklavu! Přinášíme vám tradiční i moderní recepty, tipy na nejlepší ingredience a techniky pro dokonalý výsledek. Udělejte si čas na zkoušení různých variant a objevování nových chutí. S námi se stanete skutečným mistrem v přípravě této lahodné pochoutky!

Publikováno: 16. 04. 2023

Kategorie: jídlo

Autor: Pavla Dvořáková

Tagy: baklava | turecký dezert