Černá čočka Beluga: Recepty pro lahodné a zdravé pokrmy

Černá Čočka Beluga Recepty

Salát s černou čočkou

Černá čočka je skvělou ingrediencí do salátů, protože je sytá, chutná a plná živin. Na rozdíl od hnědé nebo zelené čočky není nutné černou čočku před vařením namáčet, což z ní dělá rychlou a snadnou volbu pro všední dny.

Pro přípravu salátu s černou čočkou jednoduše uvařte čočku podle pokynů na obalu. Poté ji nechte vychladnout a smíchejte s nakrájenou zeleninou, jako je paprika, okurka, rajčata nebo cibule. Můžete přidat i další ingredience dle chuti, například feta sýr, olivy, bylinky nebo ořechy.

Salát dochuťte zálivkou z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Pro výraznější chuť můžete přidat i hořčici, med nebo balzamikový ocet. Salát s černou čočkou je výborný samotný, ale můžete ho podávat i jako přílohu k masu nebo rybám.

Polévka z černé čočky

Černá čočka je skvělou volbou do polévek, protože se rychle vaří a dodá jim krásně krémovou konzistenci. Na rozdíl od červené čočky není potřeba ji předem namáčet, což z ní dělá ideální surovinu pro rychlou večeři. Pro zvýraznění chuti se často kombinuje s aromatickou zeleninou, jako je cibule, mrkev a celer, a kořením, jako je římský kmín, koriandr a kurkuma. Pro zjemnění chuti se do polévky přidává smetana, zakysaná smetana nebo kokosové mléko. Polévka z černé čočky je nejen chutná, ale i velmi zdravá. Černá čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo, což z ní dělá výživnou volbu pro vegetariány i vegany.

Černá čočka s batáty

Černá čočka s batáty je skvělá volba pro syté a zdravé jídlo. Černá čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, zatímco batáty dodají sladkou chuť a vitamíny. Pro přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat cibuli, česnek, batáty, černou čočku, zeleninový vývar a koření dle chuti. Cibuli a česnek osmahněte na oleji, přidejte na kostičky nakrájené batáty a čočku. Vše zalijte vývarem a vařte do změknutí čočky. Nakonec dochuťte solí, pepřem a případně i dalšími bylinkami. Černá čočka s batáty se hodí jako hlavní chod i jako příloha k masu.

Kari s černou čočkou

Tento pokrm je skvělou volbou pro vegetariány i vegany, jelikož čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu. Černá čočka, na rozdíl od jiných druhů, drží po uvaření svůj tvar a nerozvařuje se, takže se hodí do salátů a různých směsí. Pro přípravu kari s černou čočkou budete potřebovat kokosové mléko, cibuli, česnek, zázvor, chilli papričku a koření jako kurkumu, římský kmín a koriandr.

Příprava je snadná a rychlá. Stačí osmahnout cibuli s kořením, přidat čočku, kokosové mléko a dusit do změknutí. Nakonec dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou. Podávejte s rýží basmati nebo plackou naan.

Pomazánka z černé čočky

Černá čočka je skvělou volbou pro přípravu chutné a zdravé pomazánky. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a další důležité živiny. Pomazánka z černé čočky je výbornou alternativou klasických pomazánek a hodí se na pečivo, do tortill nebo jako dip k zelenině.

Příprava pomazánky je velmi snadná a rychlá. Čočku uvaříme doměkka a poté ji rozmixujeme s ostatními ingrediencemi, jako je cibule, česnek, bylinky a koření. Pro krémovější konzistenci můžeme přidat trochu olivového oleje nebo rostlinného mléka.

Pomazánku z černé čočky můžeme uchovávat v lednici až 3 dny.

Černá čočka s tofu

Černá čočka s tofu je skvělou volbou pro rychlý a výživný oběd nebo večeři. Černá čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, zatímco tofu dodává pokrmu další dávku bílkovin a jemnou texturu. Pro přípravu tohoto jídla budete potřebovat černou čočku, tofu, cibuli, česnek, rajčatový protlak, zeleninový vývar a koření dle chuti.

Začněte osmažením cibule a česneku dozlatova. Poté přidejte na kostičky nakrájené tofu a restujte dozlatova. Přidejte černou čočku, rajčatový protlak, koření a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte na mírném ohni do změknutí čočky, přibližně 20-25 minut.

Podávejte teplé s čerstvou petrželkou nebo koriandrem. Černá čočka s tofu je chutná a sytá.

Burger s černou čočkou

Vegetariánská klasika v novém hávu! Burgery z černé čočky jsou chutnou a zdravou alternativou k masovým burgerům. Černá čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo, takže vás zasytí na dlouhou dobu. Navíc má lahodnou zemitou chuť, která se skvěle hodí k různým druhům zeleniny a omáček.

Příprava burgerů z černé čočky je snadná a rychlá. Čočku uvaříte doměkka, rozmixujete s kořením a bylinkami a vytvarujete placičky. Ty pak můžete opéct na pánvi, upéct v troubě nebo ogrilovat.

Experimentujte s různými příchutěmi a doplňky! Přidejte do směsi najemno nakrájenou zeleninu, ořechy nebo sýr. Hotové burgery podávejte v celozrnných houskách se salátem, rajčaty, cibulí a vaší oblíbenou omáčkou.

Nádivka s černou čočkou

Čočka je symbolem hojnosti a bohatství, proto nesmí chybět na novoročním stole. A co teprve, když ji schováte do lahodné nádivky? Černá čočka má oproti té klasické hnědé výraznější, zemitější chuť a hodí se nejen do polévek, ale i do slaných koláčů, pomazánek a právě i do nádivky.

Pro vegetariánskou verzi nádivky s černou čočkou stačí uvařenou čočku smíchat s orestovanou cibulkou, česnekem a zeleninou dle chuti, například s mrkví, celerem a petrželí. Pro sytější chuť můžete přidat i uzené tofu nebo sójovou klobásu. Nádivku dochuťte solí, pepřem, majoránkou a tymiánem. Směs navrstvěte do pekáče vyloženého pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.