Marocké sladkosti, které vás okouzlí svou exotickou chutí

Marokanky

Úvod do marokanek

Úvod do marokanek

Marokanky jsou tradiční pečivo pocházející z Maroka, které se stalo oblíbeným pochoutkou v mnoha zemích po celém světě. Tyto drobné sladkosti mají neuvěřitelně bohatou chuťovou paletu a jsou často ozdobené sezamem, mandlemi, pistáciemi nebo sušeným ovocem.

V Maroku jsou marokanky běžným dezertem, který se podává na různých oslavách a slavnostech. Při jejich přípravě se používají tradiční suroviny a postupy, což jim dodává autentickou chuť.

Vyzkoušejte si připravit tyto lahodné kousky sami doma. Díky jednoduchým receptům a dostupným surovinám si vychutnáte autentické marocké pečivo i bez cestování do zahraničí.

Historie a původ marokánského pečiva

Marokánské pečivo, známé také jako "marokanky", má bohatou historii a zajímavý původ. Toto tradiční pečivo vzniklo ve středomořských zemích a postupně se rozšířilo do celého světa.

Historie marokánského pečiva sahá až do 9. století, kdy arabské kmeny pronikly do severní Afriky. Tyto kmeny přinesly s sebou novou technologii pečení, která umožnila vytvoření nových druhů chleba a dezertů.

Marokanky mají charakteristickou podobu – jsou to placky ve tvaru různých geometrických tvarů, kterým se říká "keras". Tyto placky jsou často zdobené sezamovými semínky nebo mandlemi a mají vynikající chuť díky použitým kořením, jako je např. kardamom, skořice a muškátový oříšek.

Tyto lahůdky nejsou jen chutné, ale také velmi zdravé. Jsou bohaté na vitaminy B1 a B2, fosfor, hořčík a železo.

Dnes jsou marokánky oblíbeným pokrmem v arabských zemích i po celém světě. Pokud byste si tedy chtěli vychutnat toto lahodné pečivo, jednoduše si ho můžete připravit i doma a vyzkoušet si tak chuť Maroka.

Tradiční recept na marokanky

Tradiční recept na marokanky

Marokanky jsou oblíbeným pečivem v Maroku i v dalších zemích severní Afriky. Tyto sladké a křupavé kousky jsou ideálním zákuskem k čaji nebo kávě. Pokud chcete ochutnat tradiční marockou chuť, nechte se inspirovat následujícím receptem:

Suroviny:

- 2 vejce

- 200 g mandlí bez slupek

- 200 g cukru moučka

- 1 vanilkový cukr

- 1 lžička skořice

- strouhaná citronová kůra

- papírové košíčky na muffiny

Postup:

1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.

2. V míse si rozšlehejte vejce do pěny.

3. Přidejte cukr moučka, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru. Promíchejte.

4. Přidejte mandle a opět promíchejte.

5. Směs dejte do košíčků na muffiny a dejte péct do trouby po dobu přibližně 15 minut, dokud nejsou marokanky zlatavé.

Po upečení nechte marokanky vychladnout a posypte je trochou práškového cukru pro dokonalou dekoraci. Ať už si je budete dopřávat sami nebo s přáteli, těšte se na lahodnou chuť tradičních marockých marokanek. Dobrou chuť!

Variace na tradiční recept: přidání různých ingrediencí

Pokud máte rádi marocké pečivo, máme pro vás skvělou novinku! Existuje mnoho způsobů, jak přidat nové ingredience do tradiční receptury na marokanky a přinést tak svým chuťovým buňkám novou dimenzi. Zkuste například přidat karamelizované ořechy, čerstvé bobule nebo skořici pro ještě výraznější chuť. Nebo se pokuste experimentovat s různými druhy těsta - od klasického listového těsta až po zdravou verzi s celozrnnou moukou. A co třeba přidání mandlového krému nebo čokolády pro sladší variantu? Možnosti jsou nekonečné! Vyzkoušejte si variace na tradiční recept na marokanky a objevte nové oblíbené pochoutky.

Jak se marokanky podávají a konzumují v Maroku

Marokanky jsou tradičním marockým pečivem, které se podává při různých slavnostech a událostech. Připravují se z jednoduchého těsta, které se následně válcuje do dlouhých tenkých prutů. Tyto pruty se potom spojují a tvoří charakteristický tvar marokanek.

Marokanky se konzumují různými způsoby. Nejčastěji jsou podávány jako sladký dezert nebo s osvěžujícím nápojem u šálku čaje. V Maroku je také oblíbeno stravit s marokankami chvíli v kruhu rodiny a přátel, kdy si každý lámá kousek a popíjí společně čaj.

Není ale nutné jíst marokanky pouze jako dezert. Jsou ideálním doplňkem k mnoha slaným pokrmům, například ke stočenému masa nebo kořeněnému omáčce.

Pokud navštívíte Maroko, určitě ochutnejte tyto lahodné pečivo a zkuste je konzumovat tak, jak to dělají místní obyvatelé!

Oblíbené druhy marokánského pečiva mimo marokanky

Irácké placky s fíky, košíčky z listového těsta s mandlovou náplní, sladké krůžky namočené v medu a sezamových semínkách - to jsou jen některé oblíbené druhy marokánského pečiva mimo tradiční marokanky. Tyto lahůdky nejenom okouzlí svým exotickým původem, ale také nezapomenutelnou chutí a vůní. Pokud jste fanoušky orientální kuchyně, určitě byste si neměli nechat ujít ochutnat tyto lahodné pochoutky!

Jak si můžete doma připravit marokánské pečivo

Pokud máte chuť na něco originálního, můžete zkusit připravit domácí marokánky! Tento druh pečiva pochází z Maroka a je charakteristický svou křupavou konzistencí, specifickými kořenícími směsmi a často je doplněn ovoce. Připravit ho doma je jednoduché – stačí si pořídit vhodné ingredience a můžete se do toho pustit. Zde je návod, jak na to!

Závěr a doporučení na nákup marokánského pečiva v ČR

Po prozkoumání nabídky marockého pečiva v České republice jsme dospěli k následujícímu závěru a doporučení na nákup:

Závěr: V ČR je možné zakoupit širokou škálu marockých pečiv, které se liší jak svým vzhledem, tak chutí. Většina pekáren a orientálních obchodů nabízí tradiční marocké pečivo jako jsou batbout, khobz, msemen nebo rghaif.

Doporučení: Pokud si chcete vyzkoušet opravdu autentické marocké pečivo, doporučujeme navštívit specializované obchody s orientálním zbožím. Zde naleznete nejen kvalitní suroviny, ale i rady od odborníků na přípravu a servírování. Pokud máte rádi tradiční chutě, určitě nevynechejte mandle, rozinky ani koření jako je anýz či fenykl.

Při výběru pekařství doporučujeme vybírat ta s dobrou reputací a ověřenými recepty. Nepodceňujte ani skladování - marocké pečivo by mělo být uchováváno v suchu a temnu.

Doufáme, že naše závěry a doporučení Vám pomohou při nákupu marockého pečiva v České republice a budete moci vychutnat si autentické chutě této kuchyně.

Publikováno: 15. 04. 2023

Kategorie: jídlo

Autor: Pavla Dvořáková

Tagy: marokanky | marocké pečivo