Oslnivý rybízový koláč: recept na dokonalou sladkou chuť léta

Rybizovy Kolac

Následující recept na rybízový koláč je ideální pro všechny, kteří milují sladké dezerty s ovocem. Pokud máte rádi svěžest a kyselou chuť rybízu, určitě si tuto lahodnou pochoutku oblíbíte!

Ingredience

Podnadpis "Ingredience" pro rybízový koláč:

Následující ingredience budou potřebné pro přípravu vynikajícího rybízového koláče:

- 300g hladké mouky

- 200g cukru krupice

- 1 balení vanilkového cukru

- 3 vejce

- 150g másla

- 1 lžička prášku do pečiva

- špetka soli

- 400g čerstvého rybízu nebo jiného ovoce na ozdobu

Pamatujte, že některé suroviny můžete použít dle své chuti a preference. Po shromáždění všech ingrediencí by měl být váš rybízový koláč dokonale sladký a křehký!

Postup přípravy těsta

Postup přípravy těsta pro rybízový koláč:

1. Smíchejte 200g hladké mouky s 100g studeného másla a jedním vejcem, aby vzniklo drobenkovité těsto.

2. Přidejte lžíci studené vody a důkladně promíchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto bez hrudek.

3. Těstem vylepte dortovou formu a dejte ji do lednice na 30 minut, aby se těsto pevnější.

4. Mezitím ušlehejte 3 vejce s cukrem (200g) do pěny a přidejte k nim 250g omytých rybízů.

5. Směs nalijte na připravené těsto a pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 40-50 minut, dokud není koláč zlatavý a šťavnatý.

6. Nechte rybízový koláč vychladnout na pokojové teploty před servírováním. Dobrou chuť!

Postup přípravy náplně

Pokud chystáte rybízový koláč, je důležité mít správně připravenou náplň. Následující postup vám pomůže ji připravit:

1. Rybíz omyjte a odeberte mu stopky.

2. Smíchejte rybíz s cukrem a přiveďte k varu na sporáku.

3. Vařte na středním plameni asi 5-7 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí a rybíz nezměkne.

4. V míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva, cukrem a vanilkovým cukrem.

5. Přidejte vejce, máslo a mléko a všechny ingredience dobře promíchejte.

6. Do těsta vmíchejte vařený rybíz.

7. Nalijte těsto do vymazaného koláčového plechu a rozetřete ho po celém povrchu.

8. Pečte při teplotě 180°C po dobu 30-40 minut, dokud není koláč zlatavě hnědý.

Sledujte tento postup a váš rybízový koláč bude neodolatelně sladký s jemnou ovocnou chutí!

Sestavení koláče

Sestavení rybízového koláče není žádný problém! S námi to zvládnete snadno a rychle. Následujte tyto kroky:

1. Připravte si všechny potřebné suroviny: rybíz, mouku, cukr, máslo, vejce a prášek do pečiva.

2. Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva v míse.

3. Přidejte máslo a začněte těsto hníst rukama, dokud se nevytvoří hladká hmota.

4. Rozdělte těsto na dvě poloviny a jednu položte do formy na pečení.

5. Na těsto posypte rybíz a zakryjte druhou polovinou těsta.

6. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut nebo dokud koláč nezhnědne.

A voilà! Vychutnejte si skvělý rybízový koláč plný ovocné chuti.

Pečení

Pečení rybízového koláče je snadné a přináší skvělou chuťovou zkušenost. Vyzkoušejte tento recept, který vám pomůže vyrobit dokonalý koláč s tím nejlepším rybízovým nádechem. Sledujte postup a užijte si sladké kousky plné čerstvého ovoce.

Servírování a ozdobení

Servírování a ozdobení rybízového koláče

Když máte hotovou lahodnou směs těsta s rybízem, přichází na řadu nejzábavnější část celého procesu: servírování a ozdobení. Jak správně prezentovat svůj výtvor, aby působil co nejlákavěji?

Nejdůležitější je samozřejmě zvolit vhodný podnos, na kterém budete koláč prezentovat. Ideálním materiálem je dřevo, ale sklolaminát nebo kvalitní porcelán rovněž poslouží dobře.

Následně můžete použít drobné dekorace, jako jsou lístky máty nebo citronové kroužky. Zkuste také zakomponovat několik rybízových bobulí do celkové prezentace.

A nakonec se pusťte do krájení! Pokud máte rádi symetrické kousky, čtverce jsou tím pravým řešením. Pro méně formální oslavy pak mohou být oblým a šikmým střihem moderním trendem.

S vaším dokonale servírovaným a okrášleným koláčem s rybízem jistotně uděláte dojem na každého hosta. Dobrou chuť!

Varianty receptu

Varianty receptu pro rybízový koláč: zkuste přidat do těsta drobné kousky marcipánu pro výraznější chuť, nebo použijte plnění z rybízového želé pro ještě intenzivnější ovocnou příchuť. Další možností je na vrchol koláče posypat skořicí pro kořeněný nádech. Experimentujte s různými ingrediencemi a objevte svůj vlastní oblíbený způsob přípravy tohoto lahodného dezertu.

Závěr: Rybízový koláč je skvělou volbou pro každého, kdo má rád sladké dezerty s ovocem. Tento koláč s křupavým těstem a plněný šťavnatým rybízem je ideální pro oslavu nebo jednoduchou sobotní odpoledne. Pokud hledáte něco sladkého a chutného, neváhejte si připravit tento fantastický dezert!

Publikováno: 27. 05. 2023

Kategorie: jídlo

Autor: Karola Novosadova

Tagy: rybizovy kolac | koláč s rybízem