Špenátová roláda: Zelená chuťová exploze, která vás dostane!

Špenátová Roláda

Špenátová roláda je vynikající a chutná volba pro každou příležitost. Tato lahodná a zdravá roláda je vyrobena z tenké vrstvy špenátového těsta s náplní ze špenátu, sýru a dalších chutných ingrediencí. Je ideální pro vegetariány i ty, kteří se chtějí zdravě stravovat. Pokud hledáte nový recept na oběd nebo večeři nebo jen hledáte možnost využití sezónních surovin, špenátová roláda je skvělou volbou. V tomto článku se dozvíte jak jednoduché je ji připravit a mnoho dalších užitečných informací o této chutné pochoutce.

Historie špenátové rolády

Historie špenátové rolády sahá až do 18. století, kdy byla roláda oblíbeným pokrmem u francouzské aristokracie. V té době se však jako náplň používaly spíše sladké přísady, jako například marmeláda nebo krém. Špenátová roláda se pravděpodobně objevila až později, kdy začal být špenát populárním zeleninovým druhem pro svůj vysoký obsah živin.

V České republice se špenátová roláda stala známou zejména díky večeřím ve finančních ředitelstvích během socialismu. Tento pokrm byl cenově dostupný a snadno připravitelný pro více osob.

Dnes je špenátová roláda oblíbenou pochoutkou po celém světě. Nejčastěji se podává jako hlavní jídlo s různými přílohami, ale také jako zdravý snack nebo předkrm na oslavách a párty.

Potřebné suroviny

Pro přípravu vynikající špenátové rolády budete potřebovat několik klíčových surovin. První na seznamu je čerstvý špenát, který je základem této lahodné náplně. Důležité je vybrat mladé a kvalitní listy bez poškození. Pro další vrstvu chuti využijeme sýr (např. ricottu nebo kozí sýr), který dodá roládě jemnost a krémovost. Kromě toho budeme potřebovat vejce, smetanu, strouhanku a koření dle vlastní chuti - například pepř, muškátový oříšek nebo tymián. A nakonec samozřejmě těsto na samotnou roládu, které můžeme připravit z mouky, vajec a oleje. S těmito surovinami se můžete pustit do přípravy lahodné špenátové rolády!

Postup přípravy těsta

Pokud chcete připravit špenátovou roládu, musíte nejprve vyrobit těsto. Postup je následující: Smíchejte ve větší míse hladkou mouku, sůl a prášek do pečiva. Potom přidejte vejce a rozmíchejte to vidličkou. Následně vmíchejte polévkovou lžíci oleje a pomalu přilévejte mléko, aby se těsto spojilo dohromady a nedělaly se v něm hrudky. Upravujte konzistenci mlékem či moukou, podle potřeby.

Jakmile máte hotové těsto, nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete po celé ploše. Dejte péct do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 10 minut nebo dokud nenabývá zlatavé barvy.

Po upečení těsta ho okamžitě posypejte strouhaným sýrem (např. eidam) a poklaďte lístky čerstvého špenátu nebo zavařeného špenátu odkapaného od tekutiny, aby byl povrch rolády co nejsušší. Pokud používáte čerstvý špenát, omyjete ho vodou, osušíte a nakrájíte na menší kousky. Potom nasypte na špenát sůl, černý pepř a přidejte stroužek česneku nakrájený na jemné plátky.

Nyní můžete roládu zahnout pomocí pečicího papíru v pravém úhlu od kraje, aby tvořila rovnoměrnou roládu. Nechte vychladnout a pak podávejte plátky podle potřeby. Velmi lahodným způsobem, jak upotřebit špenát!

Příprava špenátové náplně

Příprava špenátové náplně pro špenátovou roládu je snadná a zdravá volba pro každodenní večeři. Nejprve je třeba umýt čtyři hrsti čerstvého špenátu a dejte vařit do vroucí osolené vody. Po asi třech minutách by měl být špenát měkký a sladký. Potom ho vyndejte z hrnce a nechte ho chvíli odpočinout na sítku, aby se zbavil přebytečné vlhkosti.

Nakrájejte čtyři stroužky česneku na tenké plátky a osmažte je v pánvi s rozpuštěným máslem, dokud nejsou aromatické. Přidejte uvařený špenát a promíchejte dobře, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Nyní přidejte dvě lžíce nakrájených lístků čerstvého tymiánu a oregana, které dodají náplni svůj charakteristický chuťový profil.

Směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji použijte k naplnění vaší připravené rolády. Tuto náplň také můžete použít jako zeleninovou pomazánku, kde si její jemná chuť rozhodně zaslouží své místo. S takto připravenou špenátovou náplní si můžete být jisti, že vaše špenátová roláda bude vynikající a zdravá volba pro celou rodinu.

Sestavení a pečení rolády

Sestavení a pečení špenátové rolády je snadné, ale vyžaduje trochu trpělivosti a preciznosti. Pokud se vám to podaří, budete odměněni chutnou a zdravou lahůdkou.

1. Připravte si těsto pro roládu. Smíchejte vejce s cukrem a přidejte do nich žloutky. Poté vmíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.

2. Pečicí papír položte na plech a nasypte na něj těsto pro roládu. Rozetřete ho lopatkou nebo stěrkou tak, aby bylo prvotřídně rovnoměrné.

3. Tepelnici dejte do předehřáté trouby na 15 minut při teplotě 180°C, dokud není těsto zlatavé.

4. Zatímco se těsto peče, můžete si připravit náplň ze špenátu. Očistěte špenát a nakrájejte ho na menší kousky. Na rozpálený oleji orestujte cibuli, česnek a nakrájený špenát.

5. Nyní už můžete začít sestavovat roládu - stačí jen rovný povrch posypat cukrem moučkou, obrátit ho kvůli horší stranou dolů na nový kus pečicího papíru a poté ještě jednou opatrně posypat cukrem moučkou.

6. Náplň z špenátu rovnoměrně rozprostřete po těstovém plátu, ve kterém se daleko nelamou, a následně ho opatrně srolovat.

7. Přeneste roládu na plech a dejte ji do trouby na dalších 15 minut při teplotě 180°C, dokud se nezezlátne a nezpekne.

8. Hotovou špenátovou roládu vyndejte z trouby a nechte ji vychladit.

9. Pokud chcete, můžete ji podávat s omáčkami nebo salátem jako vynikající hlavní chod pro vegetariány i ostatní milovníky dobrého jídla.

Pokud přemýšlíte nad tím, jak nejlépe servírovat špenátovou roládu, může být několik možností. Pokud jde o teplotu podávání, ideální je mírně teplá a ne zcela vychladlá, aby se zachovala její chuť a konzistence. Roláda se může krájet na menší kousky jako předkrm, nebo na větší plátky pro hlavní chod. Kromě toho lze roládu doplnit různými druhy salátů či zeleniny. Špenátovou roládu je také možné zdobit svěžím bylinkovým posypem a posypat ji drobnými semínky například slunečnic, které dodají jídla zajímavou strukturu. V případě teplých dnů může být skvělou volbou i podání špenátové rolády s humusem a domácím pečivem nahoru ze kterého vykukuje lahodný špenát.

Varianty a případné úpravy receptu

Pokud se rozhodnete připravit špenátovou roládu, můžete si být jisti tím, že existuje celá řada variant a případných úprav tohoto receptu. Kromě klasické verze se špenátovou náplní totiž můžete vyzkoušet například použití ricotty nebo sýra feta pro obohacení chuti. Pokud preferujete sladší varianty, můžete zkusit přidat do těsta například sušené meruňky nebo borůvky. Pokud byste chtěli ušetřit čas při pečení, můžete si zvolit i úpravu na tzv. "roládu bez pečení", která vám umožní rychlé a snadné přípravy této delikatesy bez nutnosti použití trouby. S takovým množstvím možností je jisté, že každý může najít tu svou oblíbenou variantu špenátové rolády.

Celkově lze říci, že špenátová roláda je skvělým nápadem na lehkou a zdravou svačinu, nebo jako součást bohatšího oběda či večeře. Její příprava není zrovna jednoduchá, ale výsledek určitě stojí za to. Roláda s náplní ze špenátu nabízí kombinaci chuti a vzhledu, které nezklamou žádného milovníka dobrého jídla. Pokud hledáte něco nového a originálního do svého jídelníčku, rozhodně byste měli tuto pochoutku ochutnat.

Zdroje

Pokud se chystáte vyrobit špenátovou roládu, je důležité mít po ruce všechny potřebné ingredience a zdroje. Základem této chutné pokrmu je samozřejmě čerstvý špenát, který můžete zakoupit na farmářských trzích nebo ve specializovaných obchodech s potravinami. Kromě toho budete potřebovat kvalitní vejce, šunku, sýr a kořenovou zeleninu jako mrkev a celer. Pro vynikající chuť rolády můžete také použít koření a bylinky dle svého gusta. Pokud preferujete bio produkty, lze většinu ingrediencí nakoupit i v této formě. Nezapomeňte také na vhodné kuchyňské nástroje pro přípravu placky ze špenátu a celkovou práci s těstem. S dobrou přípravou všech zdrojů si zajistíte úspěšnou realizaci vaší lahodné špenátové rolády.

Publikováno: 14. 08. 2023

Kategorie: jídlo

Autor: Karola Novosadova

Tagy: špenátová roláda | roláda s náplní ze špenátu