Tagliatelle - italská delikatesa, kterou musíte ochutnat!

Tagliatelle

Úvod do tagliatelle

Úvod do tagliatelle

Tagliatelle jsou oblíbeným druhem těstovin, které se původně objevovaly v italské kuchyni. Tyto nudle mají charakteristický tvar, který připomíná široké a tenké pásky. Tagliatelle můžete použít jako základ pro různé druhy omáček, salátů či zapékaných jídel. Pokud chcete svou kuchyni obohatit o něco nového a zajímavého, rozhodně neváhejte vyzkoušet tagliatelle!

Historie tagliatelle

Historie tagliatelle

Tagliatelle jsou klasické italské těstoviny s plochým tvarem a širokostí přibližně 6-10 mm. Tyto lahodné nudle se staly oblíbenými na celém světě a staly se nezbytnou součástí mnoha pokrmů. Přestože je tento druh těstovin dnes tak populární, má dlouhou historii.

Tagliatelle pravděpodobně pocházejí z italského města Bologna, kde byly poprvé uvedeny na trh v 15. století. Původní receptura obsahuje pouze vejce a mouku, ale v závislosti na regionu se mohou použít různé ingredience jako semolina a žloutky. Název "tagliatelle" znamená ve volném překladu "nakrájené", což odkazuje na specifický tvar těstovin.

Tagliatelle jsou tradiční italská jídla a existuje řada pokrmů, kde jsou tyto těstoviny hlavním ústředím. Například "tagliatelle al ragù" je jedním z nejznámějších italských receptů s tagliatelle - tento pokrm obvykle obsahuje rajčata, cibuli, mrkev, hovězí maso a koření.

Ať už se rozhodnete podávat tagliatelle s omáčkou ragù, s mořskými plody nebo prostě s olivovým olejem a parmezánem, tato vynikající jídla jsou skvělou volbou pro každého, kdo miluje italskou kuchyni.

Jak se dělají tagliatelle

Jak se dělají tagliatelle

Tagliatelle jsou dlouhé, úzké těstoviny připomínající pásky. Pokud se chcete naučit, jak je vyrobit sami doma, není to vůbec obtížné.

Krok 1: Smíchejte mouku a vejce

Do mísy dejte 300 g hladké mouky a udělejte v ní důlek. Do důlku rozklepněte 3 vejce.

Krok 2: Zamíchejte těsto

S vidličkou začněte pomalu míchat vnitřní okraj důlku s vejci. Postupem času přidávejte stále více mouky ze středu do okrajů, dokud máte tuhou těsto.

Krok 3: Nechte těsto odpočinout

Vytvarujte těsto do podoby koule a dejte ho odpočinout pod utěrkou po dobu asi půl hodiny.

Krok 4: Rozválejte těsto

Rozválejte těsto na velikost listu papíru o tloušťce asi 2 mm. Potom jej nechte uschnout na vzduchu po dobu asi 10 minut.

Krok 5: Nasekejte tagliatelle

Skruste sušené těsto na volné ploše a nasekejte ho na pásky široké kolem 7-8 mm. Hotové tagliatelle dejte uschnout po dobu asi 30 minut.

Krok 6: Vařte tagliatelle

Vařte tagliatelle ve větším hrnci osolené vody po dobu asi 3-5 minut. Hotové těstoviny si osolte dle chuti a polijte je olivovým olejem nebo omáčkou podle vašeho vkusu.

Můžete také přidávat různá koření nebo zeleninu dle své fantazie. Bon appetit!

Tradiční recept na tagliatelle s omáčkou bolognese

Tradiční recept na tagliatelle s omáčkou bolognese je neodolatelnou pochoutkou, která okouzlí milovníky italské kuchyně. Tyto jemné těstoviny se podávají s bohatou a chutnou omáčkou, která je připravena z mletého hovězího masa, rajčat a aromatických koření. Tento pokrm vám rozzáří chuťové buňky a nabídne vám skvělý gastronomický zážitek!

Alternativní recepty na tagliatelle

Máte pocit, že vás již tradiční recept na tagliatelle omrzel? Pokud hledáte nové inspirace do vaší kuchyně, máme pro vás alternativní recepty na přípravu tohoto italského pokrmu!

1. Tagliatelle s avokádem a limetkovou šťávou - tento recept zaručeně osloví milovníky avokáda. Kromě toho se jedná o lehkou a osvěžující variantu tradičních tagliatelle.

2. Tagliatelle s pancettou a hráškem - pokud preferujete pikantní chuť, vyzkoušejte tento recept s pancettou a zeleným hráškem. Tento kombinace masa a zeleniny rozhodně nezklame.

3. Tagliatelle se smetanovým krémem a lososem - pro milovníky ryb nabízíme tuto variantu s lososem. V kombinaci se smetanovým krémem je to požitek pro vaše chuťové buňky.

4. Tagliatelle s houbami a bílým vínem - na závěr nabízíme vegetariány nenásilnou variantu receptu s houbami a bílým vínem. Chuť hub ve spojeni s ovocností vína dokonale podtrhnou chuť těstovin.

Připravte si tagliatelle s novým twistem a užijte si kulinářskou zábavu!

Nejlepší způsob, jak servírovat tagliatelle

Pokud hledáte nejlepší způsob, jak servírovat tagliatelle, mám pro vás několik tipů. Prvním krokem je připravit si kvalitní těstoviny a namíchat je se šťouchaným česnekem, olivovým olejem a solí. Poté můžete podle svého gusta přidat různé ingredience jako například rajčata, bazalku, piniové oříšky a parmazán.

Nabízí se také možnost podávat tagliatelle s omáčkou na bázi smetany nebo rajčat. V obou případech je důležité zachovat správný poměr těstovin a omáčky a doplnit jídlo čerstvými ingrediencemi jako rukolou nebo petrželkou.

Další zajímavou variantou je servírování tagliatelle s mořskými plody nebo s kuřecím masem. Zde je opět klíčové dodržet správnou konzistenci těstovin a kombinaci chutí.

Když budete postupovat podle těchto tipů, Vaše tagliatelle budou určitě chutnat skvěle a stát se oblíbeným jídlem Vaší rodiny i hostů.

Tipy na nakupování tagliatelle

Pokud máte chuť na něco italského, tagliatelle jsou skvělou volbou. Tady je pár tipů, jak si vybrat ty nejlepší:

1. Zkontrolujte ingredience - kvalitní tagliatelle by měly být vyrobeny ze dvou základních surovin: mouky a vajec.

2. Zvažte velikost - tagliatelle jsou dostupné v různých velikostech, od velkých po malé. Velké tagliatelle se hodí pro sytá jídla, zatímco menší se více hodí k lehčím omáčkám.

3. Vyzkoušejte nové druhy - existuje mnoho druhů tagliatelle s různými příchutěmi jako například špenátové nebo rajčatové.

S těmito tipy na nakupování nebudete mít problém najít tu správnou volbu pro vaše italské lahůdky. Buon appetito!

Zajímavosti o tagliatelle

Zajímavosti o tagliatelle

Tagliatelle jsou jedním z nejoblíbenějších druhů těstovin na světě. Jeho původ sahá až do italské oblasti Emilia-Romagna, kde se tato těstovina jako první objevila. Tagliatelle jsou typické svým plochým a širokým tvarem, který umožňuje snadnou kombinaci s různými omáčkami.

Zajímavostí o přípravě tagliatelle je, že tradiční způsob výroby se provádí ručně s použitím speciálního válečku na těsto nazvaného "taglia". Tento váleček umožňuje stvoření perfektních tenkých pruhů těsta.

V poslední době se také objevují nové varianty tagliatelle, jako například tagliatelle z celozrnné mouky nebo bezlepkové tagliatelle pro lidi s celiakií.

Tagliatelle jsou skvělou volbou pro rychlá i více pokrmů a mohou být servírovány jak jako hlavní chod, tak i doplněk k masovým nebo rybím pokrmům.

Závěr a doporučení na vyzkoušení tagliatelle

Zde je několik doporučení, jak si vychutnat tagliatelle:

1. Experimentujte s různými omáčkami - béchamel, rajčatová, alfredo nebo pesto jsou skvělé volby k doplnění chuti těstovin.

2. Pokud jste milovníci zeleniny, zkuste přidat do omáčky nasekané špenátové listy nebo nakrájené žampiony.

3. Chcete-li získat autentickou chuť italské kuchyně, použijte kvalitní olivový olej a čerstvé bylinky jako bazalku nebo oregáno.

4. Nezapomeňte na správné vaření těstovin - tagliatelle se vaří asi 8-10 minut a měly by být al dente (tzn. aby měly trochu zakysaný střed).

5. A konečně, nechte svou fantazii volný průběh a experimentujte s různými ingrediencemi a chutěmi!

Publikováno: 15. 05. 2023

Kategorie: jídlo

Autor: Tereza Štorková

Tagy: tagliatelle | druh těstovin